Listeler ve İstatistikler

En Popüler ve İşlevsel 10 Python Kütüphanesi

Günümüzün popüler programlama dillerinden biri olan Python’un en iyi 10 kütüphanesini tanıtıyoruz. İşte veri analizinden yapay zekaya, grafiklerden oyun geliştirmeye kadar geniş bir yelpazedeki en iyi Python kütüphaneleri:

  1. NumPy
  2. Pandas
  3. MatplotLib
  4. Scikit-learn
  5. TensorFlow
  6. Django
  7. Requests
  8. Beautiful Soup
  9. SQLAlchemy
  10. Pygame

NumPy

NumPy Python kütüphanesi diziler, matrisler, bilimsel ve matematiksel hesaplamalar için olmazsa olmaz kütüphanelerden biridir. NumPy, 2005 yılında Numeric ve Numarray kütüphanelerinin ilk çalışmaları temel alınarak oluşturulmuştur.

NumPy.org

NumPy kütüphanesi nedir? NumPy ne amaçla kullanılır ve nasıl kurulur?

Python’da dizi görevi görebilen listelerimiz bulunur. Ancak işlem sırasında bu arrayler yavaşlama eğilimi gösterir. NumPy, geleneksel Python arraylerinden 50 kata kadar hızlı olabilen bir dizi nesnesi sunmayı amaçlıyor.

NumPy’deki dizi nesnesi “ndarray” olarak bilinir. Bu dizilerle çalışmayı kolaylaştıran çok sayıda yerleşik işlevle birlikte gelir. Diziler, hız ve kaynak verimliliğinin çok önemli faktörler olduğu için veri biliminde son derece önemlidir.

NumPy’yi diğerlerinden ayıran şey, dizilerinin listelerden farklı olarak bellekte bitişik olarak saklanmasıdır. Bu bitişik depolama, süreçlerin verilere verimli bir şekilde erişmesine ve bunları yönetmesine olanak tanır. Bilgisayar biliminde bu durumu ve davranışı “referans yerelliği” olarak adlandırırız. NumPy’nin listelerinden daha iyi performans göstermesinin temel nedeni budur. Ayrıca NumPy, en yeni CPU mimarilerinin yeteneklerinden yararlanacak şekilde optimize edildi.

Pandas

Pandas 11 Ocak 2008’de sunulan veri analizi kütüphanesidir. Python açık kaynak kitaplığı olan Pandas, öncelikle ilişkisel veya etiketli verilerin doğrudan ve sezgisel olarak işlenmesini basitleştirmek için tasarlandı. Sayısal verilerin ve zaman serilerinin verimli bir şekilde işlenmesi için bir dizi veri yapısı ve işlevi sunmaktadır. Python’un temelinden yararlanarak NumPy kitaplığıyla Pandas hız, performans ve kullanıcı üretkenliği açısından avantajlı bir kütüphanedir.

Pandas.pydata.org

Pandas kütüphanesi nedir? Pandas nasıl kurulur? Pandas ne işe yarar?

MatplotLib

Grafik çizmeye, verileri görselleştirmeye yönelik bir Python kütüphanesi olan Matplotlib, çok yönlü bir görselleştirme aracı olma işlevine sahiptir.

John D. Hunter, Matplotlib’in ortaya çıkmasının arkasındaki kişidir.

Matplotlib’in açık kaynaklı ve ücretsiz bir kütüphanedir.

MatplotLib ile Python'da veri görselleştirme ve grafik türleri

Matplotlib’in kod tabanı ağırlıklı olarak Python’da yazılmıştır. Platformlar arası uyumluluğu sağlamak için bazı kısımları C, Objective-C ve Javascript ile uyumludur.

Matplotlib.org

MatplotLib örnek kullanımı, grafik çizimi

Scikit-learn

Genellikle Sklearn olarak anılan Scikit-learn, makine öğrenmesi için en değerli ve güvenilir Python kütüphanelerinden biridir. Makine öğrenimi ve istatistiksel modelleme için regresyon, sınıflandırma, kümeleme ve modellemeyi kapsayan kapsamlı ve etkili araçlar sağlar.

Scikit-learn (Sklearn), NumPy, SciPy ve Matplotlib temel kütüphanelerinin üzerine inşa edilmiştir.

Scikit-learn.org

TensorFlow

Google Brain ekibi tarafından oluşturulan, ilk kez 2015 yılında publish edilen TensorFlow, sayısal hesaplama ve büyük ölçekli makine öğrenimi, yapay zeka için tasarlanmış açık kaynaklı bir kütüphanedir. TensorFlow, aynı zamanda bilinen çok çeşitli makine öğrenimi ve derin öğrenme modellerini entegre edebilir. Bunları sinir ağları olarak kullanır ve standart programlama soyutlamaları yoluyla erişilebilir kılar. Uygulama oluşturmak için Python veya JavaScript’te kullanıcı dostu bir API sunar.

tensorflow.org

TensorFlow kullanımı

Django

Bir Python frameworkü olan Django, Python ile web sitesi geliştirme sürecini basitleştirir. Django karmaşık yapıları basitleştirerek web uygulamalarınızı geliştirmeye odaklanmanıza olanak tanır.

Django’nun temel ilkelerinden biri, DRY (Kendini Tekrarlama) felsefesiyle bileşenlerin yeniden kullanılabilirliğini sağlamaktır. Ayrıca oturum açma sistemi, veritabanı bağlantısı ve CRUD işlemlerine yönelik destek (Oluşturma, Okuma, Güncelleme, Silme) gibi kullanıma hazır özellikleri de bulunur.

djangoproject.com

Django ile web sitesi geliştirme

Requests

Requests kütüphanesi, GET, POST gibi HTTP işlemlerini gerçekleştirmek için kolay kullanımlı bir API sunar. Bu kütüphanedeki yöntemler, URL’si tarafından tanımlanan belirli bir web sunucusuna yönlendirilen HTTP isteklerinin yürütülmesini basitleştirir. Requests web botları, scraperlar için güçlü bir araçtır. Belirli bir URL için verileri almanızı, göndermenizi, silmenizi ve güncellemenizi sağlar. Ayrıca, tanımlama bilgilerinin ve oturumların yönetimini basitleştirirken aynı zamanda kimlik doğrulama desteği sağlar.

Requests

BeautifulSoup ve Requests ile web scraper botu yapımı

Beautiful Soup

Web scraping, kapsamlı bir şekilde bilgi toplamak için insan etkileşimini taklit eden bir yazılım kullanan, web sitelerinden veri almak için kullanılan bir tekniktir.

Bir Python kütüphanesi olan Beautiful Soup, bir HTML veya XML ayrıştırıcıyı temel alarak scrap işlemini basitleştirir. Ayrıştırılan belge ağacında yineleme yapmak, içinde arama yapmak ve değişiklikler yapmak için Pythonic yaklaşımlar sunar.

Beautiful Soup ile ayrıştırılan içerikte etkili bir şekilde gezinmek, arama yapmak ve değiştirmek için basit yöntemlere ve deyimsel Python koduna erişim kazanırsınız. Ayrıca gelen belgelerin Unicode’a ve giden belgelerin UTF-8 kodlamasına otomatik olarak dönüştürülmesini sağlar.

Beautiful Soup, esnek web scraping araçları yazmak için ideal kütüphanelerden biridir.

Beautiful Soup

Beautiful Soup ile IMDB verilerini çeken bir Python uygulaması yapma

SQLAlchemy

SQLAlchemy, popüler bir SQL araç seti ve Nesne İlişkisel Eşleştiricisi (ORM) olarak tanımlanabilir. Bu Python tabanlı araç, uygulama geliştiricilerine SQL’in tüm yeteneklerini ve esnekliğini sağlar. SQLAlchemy, MIT lisansı altında dağıtılan, açık kaynaklı, çoklu platformlu bir yazılımdır. Popülerliğinin arkasında, sınıfların bir veritabanına kesintisiz eşlenmesini sağlayan olağanüstü Nesne-İlişkisel Eşleştiricisinde (ORM) yatmaktadır. Bu yaklaşım, nesne modelinin ve veritabanı şemasının en başından itibaren temiz bir şekilde ayrıştırılmasını sağlar.

SQLAlchemy.org

Python ile veritabanı işlemleri

Pygame

Pygame, Python ile oyun yapmak için kullanılan platformlar arası bir kütüphanedir. Python programlama dili ile kullanılmak üzere oluşturulmuş bilgisayar grafikleri ve ses kütüphanelerinden oluşmaktadır. Pygame, PySDL’nin yerini almak üzere resmi olarak Pete Shinners tarafından sunuldu.

Pygame.org

Pygame ile Yapılan Oyunlar

Pygame ile yapılan oyunlardan birkaçını fikir vermesi için aşağıdaki videoyla paylaştık.

Pygame ile yapılan oyunlar

Pygame ile Oyun Yapma Dersleri

Pygame ile oyun yapmak için adım adım uygulamalı anlatım yapılan videonun yardımı olacaktır.

Python

Günümüzün en popüler dillerinden biri Python’dur. Öğrenmesi kolay, kütüphaneleri zengin, topluluğu kalabalık bu programlama dili için birçok kurs ve ders vardır. Python bu avantajlarının yanında çapraz platform desteği sunar. Böylece Windows, macOS, Linux gibi farklı işletim sistemlerinde çalışabilir. Böylece işletim sisteminden bağımsız yazılımlar geliştirilebilir.

Python logo

Python’un resmi web sitesi: Python.org

Python, hızlı prototip oluşturmayı oldukça kolaylaştırır. Ücretsiz ve açık kaynaklı Python, C ve C++ entegre olanağına sahiptir.

Listenin yapıldığı tarihte Linkedin üzerinde işverenler 342 Python developer arıyordu.

Python ile Neler Yapılabilir?

Python ile oldukça geniş bir yelpazede yazılım geliştirilebilir.

  1. Web uygulamaları ve siteleri Django ve Flask gibi web çerçeveleri ile geliştirilebilir.
  2. Veri analizi için Python kullanılabilir. Pandas, NumPy ve SciPy gibi kütüphaneler verilerin manipüle ve analiz edilmesi için kullanılmaktadır.
  3. Yapay zeka ve makine öğrenmesi için Python’dan yararlanılabilir. Keras, TensorFlow, PyTorch vb. kütüphaneler yapay zeka projelerinde ve modellerin eğitiminde sıkça kullanılıyor.
  4. Otomasyon işlemleri için diğer diller gibi Python kullanılabilir. Dosya işleme, veri yedekleme, e-mail işlemleri, scraper (web sitelerinden veri çekme) botlar yazılabilir.
  5. Veritabanı işlemleri; veritabanı oluşturmak, veri eklemek, çıkarmak, düzenlemek amacıyla Python işletilebilir. SQLite, MySQL, PostgreSQL gibi veritabanlarını kullanmak için kütüphaneler vardır.
  6. Kivy ve BeeWare gibi araçlarla mobil uygulamalar geliştirilebilir.
  7. Raspberry Pi gibi platformlarda IoT cihazlarını programlamak olanaklıdır.
  8. Ağ cihazları yönetilebilir. Siber güvenlik projeleri oluşturulabilir.
  9. Grafik ve oyun geliştirmek için Pygame benzeri kütüphaneler işe koşulabilir.

Python Öğrenmek Zor Mudur?

Python öğrenmek diğer yazılım dillerine göre zor değildir. Anlaşılır sözdizimi, kütüphaneleri, büyük topluluğu, bolca eğitim ve kursu ile Python öğrenmek kolaydır.

Bir yazılım dilini öğrenirken unutmamanız gereken en önemli nokta yazılım dillerini yaparak ve yaşayarak yani proje geliştirerek öğrenmeniz gerektiğidir. Böylece kalıcı öğrenme ve gerçek yaşam deneyimi sağlanır. Teoriden çok bu nokta üzerinde durmalısınız.

İlginizi Çekebilecek İçeriklerimiz

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
DMCA compliant image